بافت فرسوده، به عرصه هایی از محدوده قانونی شهرها اطلاق می شود که به دلیل فرسودگی کالبدی، فقدان دسترسیهای مناسب و کمبود خدمات و زیرساختهایشهری، آسیبپذیر بوده و ارزش مکانی، محیطی و اقتصادی نازلی برخوردارند (نایبی، فهندری،91 ). فرایند مداخله در بافتهای فرسوده شهری به سه شکل صورت میگیرد:
الف) بهسازی یعنی بهبود بخشیدن به وضعیت بافت و عناصر درونی آن. در واقع بهسازی زمانی صورت میگیرد که فرسودگی نسبی فضا از لحاظ عملکردی رخ داده باشد.
ب) نوسازی زمانی انجام می شود که فضای شهری، مجموعه یا بنا از کارکردی مناسب برخوردار بوده ولی فرسودگی نسبی کالبدی فضایی موجب کاهش کارایی و بازدهی آن شده است.
ج) بازسازی یعنی از نوساختن. بازسازی زمانی صورت میگیرد که در بنا، مجموعه و یا فضای شهری، فرسودگی بهصورت کامل ایجاد شدهباشد.
بافتهای فرسوده یکسری مشخصهها و خصوصیاتی دارند که از این طریق می توان محدوده این بافتها را شناسایی نمود شامل:
– عدم استحکام ساختمانها در برابر زلزله
– ناکارآمدی شبکه های تأسیساتی موجود
– ناکارآمدی شبکه دسترسیها
– عدم امنیت
– پایین بودن ارزش زمین
– تراکم بالا
با توجه به این خصوصیات فوق الذکر، شناسایی و مدیریت ریسک این دسته از پروژه ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
2-1- بیان مسئله
مدیریت ریسک یک روش فعال و پویش گرانه است که به اگرها پاسخ می دهد. در واقع مدیریت پروژه اگرهای مختلف هر بخش کاری را
مطرح کرده، تأثیرات انجام رخداد و اگرها را بررسی کرده و در نهایت پاسخی منطقی در تبادل اگرها اتخاذ می نماید، تا بدین وسیله بر اهداف پروژه تأثیر مثبت بگذارد. پر واضح است که وقایع پیش بینی نشدهای که طبق تعریف ریسک نامیده می شوند؛ در طول دوره عمر پروژه رخ داده و برخی از آنها میتوانند آسیبهای جدیدی به پروژه وارد نمایند. بنابراین نظریه مدیریت ریسک به عنوان تکنیکی در مقابل رخدادهای غیرقابل پیش بینی و کنترل این گونه رخدادها مطرح می شود. (حسینعلیپور، جهرمی، محبیفر، 89)
پروژه های نوسازی بافتهای فرسوده با توجه به پیچیدگی زیاد، تنوع حوزه های اجرایی و ذینفعان متعدد تحت تأثیر عدم قطعیتهای فراوانی است که تحقق اهداف پروژه را تهدید مینماید. در این نوع پروژه ها با توجه به هزینه های زیاد و محیط متغیر که به علت وابستگی به محدودیتها و ذینفعان متعدد، نیازهای عملکردی ممکن است چندین بار تغییر کند، مدیریت صحیح ریسکهای پروژه از نکات کلیدی است. ریسک پروژه های نوسازی شهری ابعاد مختلفی دارد شامل: ریسک اقتصادی، ریسک مدیریت مشتریان قدیمی تر، ریسک قوانین و مقررات و ریسک تکنولوژی ساختمان که در این پژوهش ما به مدیریت ریسک، ریسک های اقتصادی این گونه پروژه ها میپردازیم.
3-1- تعریف کلمات کلیدی
مدیریت ریسک: کاربرد سیستماتیک سیاستهای مدیریتی، رویهها و فرایندهای مربوط به فعالیتهای تحلیل، ارزیابی و کنترل ریسک میباشد. مدیریت ریسک عبارت از فرایند مستندسازی تصمیماتنهایی اتخاذ شده و شناسایی وبهکارگیری معیارهایی است که میتوان از آنها جهت رساندن ریسک تا سطحی قابل قبول استفاده کرد.
ریسک: رویدادهای غیرمنتظره که معمولاً به صورت تغییر در ارزشدارایی ها یا بدهیها میباشد.
نوسازی شهری: به معنی تجدید بنای کامل مناطق موجود برای ارتقاء کیفیت زندگی در آنها (که تا حدی تنزل یافته که دیگر قابل اصلاح نیست) و نیز، بنای مناطق جدید شهری. نوسازی شهری ترکیبی است از عناصری مانند: کاربری زمین، جمعیت، وضعیت اقتصادی، برنامه جامع، برنامه ریزی و ملاحظات مربوط به رفاه اجتماعی.
4-1- اهمیت و ضرورت موضوع
همانگونه که مستحضرید بافتهای فرسوده شهری موجب بروز یکسری مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی اقتصادی می شود از جمله: بالا رفتن سطح بیکاری، پایین بودن منزلت اجتماعی ساکنان محله، ناامنی، فقر، پایین بودن سطح بهداشت. از طرفی یکی از اهداف جامعه اسلامی بالا بردن سطح رفاه و اجرای عدالت اجتماعی در جامعه میباشد. در همین راستا پروژه هایی تحت عنوان پروژه های نوسازی بافتهای فرسوده شهری تعریف شده اند.
از دیگر سو هر پروژه یکسری اهدافی دارد که عدم تحقق آن به منزله شکست پروژه است. عوامل شکست پروژه هم مشکلات و ریسکهایی میباشد که در طی مراحل پروژه با آن مواجه میشویم. به همین دلیل شناسایی و مدیریت ریسک این دسته از پروژه ها اهمیت والایی دارد.
فرم در حال بارگذاری ...