1-1- پیشگفتار
روشهای حل دقیق، علیرغم دقت قابل قبول آنها، برای تمامی مدلها کاربردی نیستند. استفاده از روشهای حل دقیق و یا روشهای عددی منجر به تحلیلهای پرهزینه شده و در بعضی موارد نیازمند درک صحیح و عمیق از مسائل مرتبط میباشد که در اکثر مواقع با توجه به پیچیدگیهای موجود امکانپذیر نیست. در صورتی که محیط خاکی غیرهمگن و دارای لایهبندی مختلف با خصوصیات متفاوت باشد، تحلیل پیچیده و پرهزینه خواهد بود. درنظرگرفتن خاک غیرهمگن به صورت خاک همگن و یا استفاده از خصوصیات میانگین برای خاکهای لایهای، ممکن است حل غیر واقعی را نتیجه بدهد. موجهای برشی و انبساطی بهوسیلهی انتشار نیروهای موجود در هر یک از لایههای خاکی با دامنههای متفاوت ایجاد میگردند. انعکاس امواج در مرزهای مشترک در خاکهای لایهای و کاهش در دامنه برای موج انتقالی به سمت میدان دور پدیدهای است که مسئله را پیچیده میکند. اثر دادن این پدیدهها برای آنالیز رفتاری کامل انتشار موج در محیطهای نامحدود[1]، در تحلیل دقیق بسیار سخت خواهد بود. به خاطر همین مشکلات، این روش ها را فقط میتوان در پروژههای مهم با شرایط بحرانی بهکار برد. برای مسائلی که روزمره میباشند، میتوان روش مدلسازی فیزیکی را برای مطالعهی خاک بدون مرز استفاده کرد. از محاسن این روش، کاربرد سادهی آنها و ارائه دید فیزیکی قابل فهم از مسئله میباشد. روش مخروط یکی از روشهای مدلسازی فیزیکی است که ویژگیهای برجسته را درنظر میگیرد و بر مبنای تجربهی بهدست آمده از تحلیلهای دقیق استوار است.
در بیش از 20 سال گذشته، مدلسازی براساس رویکرد مقاومت مصالح با بهره گرفتن از میلهها و تیرهای مخروطی، که مخروطها نامیده میشوند، تنها برای پیهای سطحی مستقر بر نیمفضای همگن معرف خاک وجود داشت اما امروزه امکان مدلسازی بر مبنای همان فرضیات، برای موارد کاربردی پیچیدهتر نیز فراهم شده است. به عنوان مثال، تغییرات خصوصیات خاک با عمق قابل مدلسازی است و ساختگاه میتواند دارای هر تعداد لایه افقی باشد.
در واقع این روش به دلیل کارآیی و انعطافی که جهت تغییر خصوصیات لایههای خاک به دست میدهد، امکان تحلیل خاکی با مسلحکننده های صفحهای و سهبعدی را فراهم میکند. در این پژوهش روش مخروط به عنوان روشی ساده و فیزیکی جهت تحلیل پی سطحی مستقر بر خاک مسلح شده با ژئوسل[2] معرفی و توسعه داده شده است. دلیل استفاده از ژئوسل به عنوان مسلحکننده داشتن ماهیت سهبعدی و خاصیت mattress بودن آن است که سبب بهبود بیشتر ویژگیهای بستر خاکی نسبت به سایر مسلحکنندهها میباشد.
1-2- بیان موضوع
به عنوان یک جایگزین برای روش حل دقیق، مدل های فیزیکی ساده را میتوان برای ارزیابی اندرکنش خاک و سازه و تعیین رابطهی نیرو-تغییر مکان برای فونداسیونها معرفی کرد.
برای مثال یک پی صلب بدون جرم با مشخصات معرفی شده درنظرگرفته میشود. برای تعیین رابطهی نیرو-جابهجایی روش حل دقیق مدنظر میباشد. به همین خاطر قسمتی از ناحیه خاک و قسمتی از نیمفضا بهوسیلهی روش المان محدود مدلسازی میگردد. همچنین برای ارائه
انتشار موج به سمت بینهایت، مرز مدل را با بهره گرفتن از مرزهای انتقال سازگار یا از روش عددی اجزای مرزی مدلسازی میگردد. روش حل دقیق همانطور که انتظار میرود، نیازمند یک تئوری فرمولبندی شدهی قوی میباشد، بههمینخاطر هزینهی محاسباتی حتی برای انجام یکبار آنالیز زیاد خواهد بود و در نتیجه روش، قابل کاربرد برای برخی از مسائل مهم و حیاتی میباشد و نمیتوان از این روش در کارهای روزمرهی مهندسی استفاده کرد. اغلب مهندسین تمایلی برای انجام محاسبات پیچیده و زمانبر ندارند و همیشه سعی در تفسیر نتایج بهدست آمده از مدلهای گوناگون هستند که با چنین حالتی نمیتوان مدلهای زیادی را مورد ارزیابی قرار داد. در اکثر پروژههای رایج استفاده از مدلهای فیزیکی برای ارائه خاک نامحدود پیشنهاد میگردد که در این تحقیق نیز از این مدلها برای پیشبرد اهداف استفاده شده است.
رویکرد اساسی در مدلهای مخروطی بر مبنای تئوری مقاومت مصالح بنا شده است که در این مدل، محیط خاك توسط یک مخروط ناقص[3] مدل میشود [1]. تنها تقریب به كار رفته در این روش، محدود كردن محیط سهبعدی خاك به داخل یک مخروط ناقص است كه بهكار بردن چنین تقریبی در مسائل ژئوتكنیک معمول میباشد. علت انتخاب شكل مخروطی، كاهش تنشهای ناشی از اعمال بار با افزایش عمق میباشد. در اثر اعمال بار، تنشهایی در محیط خاك به وجود میآید كه با افزایش عمق در سطح وسیعتری پخش میشود؛ ولی با فاصله گرفتن از محور اعمال بار دامنه آنها كاهش مییابد.
شکل 1‑1: انتشار امواج در مخروط [2]
برخی از مزایای این مدلها در ادامه به اختصار ذكر شدهاند:
- سادگی مفاهیم، وجود درك فیزیكی و تبعیت از قوانین انتشار امواج
- قابلیت تعمیم روش به حالتهای كلی نظیر فونداسیون مدفون در خاك لایهای و تطابق مناسب با شرایط خاص مسئله مانند همگرایی دوجانبه برای فونداسیون سطحی
- دقت مهندسی مناسب: نتایج بهدستآمده از مدلهای مخروطی كمتر از 20%± نسبت به نتایج دقیق خطا دارند. این حد خطا با توجه به اینكه پارهای از عوامل ایجادكنندهی خطا قابل حذف نمیباشند، برای كاربردهای مهندسی مناسب میباشد.
1-3- ضرورت تحقیق
استفاده از روشهای حل دقیق، با توجه به دقت قابل قبول آنها، کاربردی برای تمامی مدلها نبوده و لذا به ناچار از شبیهسازی فیزیکی استفاده میگردد. در روشهای عددی بهطور مثال روش عددی اجزاء محدود، با توجه به مسئلهی خاک نامحدود، این روش نمیتواند کارایی قابل قبولی داشته باشد. روشهای دیگر عددی مثل اجزاء مرزی و یا استفاده از المانهای بینهایت گرچه مشکل خاک نامحدود را حلکردهاند ولی به علت پیچیدگی که در حل مسئله دارند، قابل کاربرد برای تمامی مسائل نیستند.
[1] Unbounded media
[2] Geocell
[3] Truncated semi-infinite cone
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...