امروزه به دلیل وابستگی شدید به انرژی الکتریکی، نقش حیاتی این انرژی در زندگی بر کسی پوشیده نیست. سیستم های توزیع که آخرین بخش از زنجیره برق رسانی به مصرفکنندگان این انرژی هستند، نقش اساسی را در فراهم نمودن یک سرویس مناسب، مطمئن و با کیفیت بازی می کنند. در این بخش، به دلیل اهمیت ذکر شده، ساختار یک سیستم قدرت را با تکیه بر بخش توزیع انرژی الکتریکی ارائه خواهیم نمود.
2-1- ساختار سیستم های قدرت
اهمیت انرژی الکتریکی در زندگی جوامع امروزی بر کسی پوشیده نیست. بدلیل سادگی تبدیل به سایر انواع انرژی، سهولت انتقال، کنترل آسان و ملاحظات زیست محیطی، انرژی الکتریکی بیش از سایر انواع انرژی کاربرد پیدا کرده است. هدف اصلی یک سیستم قدرت عبارت است از تأمین انرژی الکتریکی مورد نیاز مشترکان با کمترین قیمت و بهترین کیفیت ممکن. در شرایط حاضر انرژی الکتریکی عمدتاً در در نیروگاههای حرارتی اعم از بخاری و یا گازی، و همچنین نیروگاههای آبی و اتمی که معمولاً در فواصل زیادی از مراکز مصرف واقع شده اند، تولید می شود. انتخاب محل نیروگاهها با توجه به ملاحظات زیست محیطی، در دسترس بودن سوخت و معمولاً آب زیاد، نزدیکی به مراکز مصرف و عوامل متعدد دیگر عموماً بهنحوی صورت میگیرد که هزینه احداث و بهره برداری با توجه به تمام عوامل، حداقل شود. انرژی تولید شده برای کاهش تلفات، با ولتاژهای بسیار بالا و توسط خطوط انتقال به نزدیکی مراکز مصرف منتقل میگردد و پس از کاهش ولتاژ توسط شبکه توزیع بهدست مصرف کنندگان میرسد. لذا صنعت برق همواره با سه فعالیت اصلی تولید، انتقال و توزیع همراه بوده است و اغلب مؤسساتی که در زمینه انرژی فعالیت دارند، یکی از فعالیتهای سهگانه فوق را در یک منطقه خاص جغرافیایی پوشش میدهند[1].
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، مراکز تولید معمولاً بسیار دور از شهرها احداث میشوند و دلیل این موضوع می تواند برای واحدهای آبی دوری رودخانه های بزرگ از شهرها و برای نیروگاههای اتمی و فسیلی ملاحظات ایمنی و زیست محیطی باشد. بنابراین، ضروری به نظر میرسد که برای انتقال انرژی این نیروگاهها به مراکز مصرف، سیستم مناسب انتقال انرژی در دسترس باشد. برای انتقال مقادیر بزرگ انرژی در مسافتهای طولانی، به سیستم با ولتاژ بسیار بالا که گاهی از آن به سیستم انتقال اصلی نام برده می شود، نیاز است. این سیستم ها با ولتاژهای بالای 300 کیلو ولت، معمولاً 400 یا 500 و یا 765 کیلو ولت کار می کنند. معمولاً تعاریف زیر برای سطوح مختلف ولتاژ بکار میرود. ولتاژ ضعیف یا پایین (LV) به کمتر از یک کیلو ولت اطلاق می شود. ولتاژ متوسط (MV) ولتاژهای بین یک تا 36 کیلو ولت را پوشش میدهد و بویژه در در شبکه های توزیع بکار میرود و ولتاژ بالا (HV) برای ولتاژهای بالای 36 کیلو ولت استفاده می شود. البته در هر سیستم انرژی الکتریکی مفاهیم ولتاژ ضعیف، متوسط و بالا، نسبی بوده و الزاماً با آنچه در سیستم دیگری بکار میرود تطابق کامل ندارد. از ولتاژ بسیار
بالا(EHV) معمولاً برای تأکید روی ولتاژهای بالای 300 کیلوولت استفاده می شود. شبکه های انتقال معمولاً بهم پیوسته بوده و برای شبکه های پیچیده حتی اشکالات و خطاهای همزمان ممکن است موجب قطع مصرف کنندگان نشود. در سطح پایینتر شبکه انتقال، دو یا سه سطح ولتاژ توزیع برای تأمین بار و شرایط مورد نیاز مشترکان مختلف وجود دارد. در حالت کلی شبکه های ولتاژ متوسط و پایین به صورت شعاعی طراحی و بهره برداری میشوند. شکل(1-1)، سلسله مراتب ارسال انرژی الکتریکی از نقاط تولید به مصرف را نشان می دهد[8].
3-1- آشنایی با شبکه های توزیع
وظیفه یک شبکه توزیع حمل انرژی الکتریکی از پستهای انتقال، فوق توزیع و یا نیروگاههای کوچک به تکتک مشترکین و تغییر سطح ولتاژ بسته به مورد و بر اساس ضرورتها میباشد. در شکل (1-2) ارتباط شبکه های مختلف بصورت شماتیک نشان داده شده و سطوح ولتاژ مورد استفاده در این شبکه ها از ولتاژ ضعیف LV، تا ولتاژ متوسط MV، ولتاژ بالا HV، و سرانجام ولتاژ بسیار بالا EHV، ارائه گردیده است.
4-1- انواع شبکه های توزیع
بسته به سطح ولتاژ سیستم، شرایط جغرافیایی و تمرکز و یا عدم تمرکز بار مصرفی، از انواع شبکه های توزیع میتوان برای تأمین نیازهای مشترکین استفاده نمود. دسته بندی شبکه ها به صورت زیر است[1]:
– شبکه های شعاعی ساده: این شبکه فقط از یک فیدر خروجی پست فوق توزیع تغذیه میشوند و به هر شین فقط یک خط ورودی و یک خط خروجی می تواند متصل شود.
– شبکه شعاعی مرکب: این شبکه ها نیز فقط از یک فیدر خروجی پست تغذیه میشوند، ولی به برخی از شین ها بیش از یک خط خروجی متصل میباشد.
شبکه های شعاعی ساده و ارزان میباشند. ارزانی این شبکه ها به دلیل کم بودن تعداد تجهیزات از یک سو و پایین بودن نسبی توان اتصال کوتاه و در نتیجه ساده و ارزان بودن تجهیزات از سوی دیگر است.
– شبکه های حلقوی با تغذیه از یک سو: این شبکه نیز مانند شبکه شعاعی فقط از یک فیدر خروجی پست فوق توزیع تغذیه می شود، ولی هر یک از پستها از دو سو به این فیدر متصل اند. معمولاً در شبکه های حلقوی از یک کلید که در شرایط عادی باز است، استفاده می شود و بهره برداری از شبکه به صورت شعاعی انجام می شود.
– شبکه های حلقوی با تغذیه از دو سو: در این مدل شبکه توسط دو پست توزیع امکان تغذیه دارد که در حالت عادی با وجود کلیدها، بهره برداری شبکه بصورت شعاعی صورت میگیرد. ازآنجا که احتمال بیبرقی همزمان دو پست بسیار کم است، این شبکه از قابلیت اطمینان بسیار بالایی برخوردار است.
– شبکه غربالی: در این شبکه هر یک از پستهای توزیع به چندین پست توزیع دیگر مرتبط اند. تغذیه شبکه می تواند از یک فیدر خروجی پست فوق توزیع و یا از چندین پست فوق توزیع مجاور و یا تعدادی از فیدرهای خروجی یک پست فوق توزیع صورت گیرد.
از جنبه نظری ساختار سیستم فوق توزیع می تواند از شبکه های شعاعی ساده گرفته تا شبکه های بهم پیوسته پیچیده تغییر کند، اما در اکثر آرایشهای شعاعی فیدرهای فشار متوسط، از پست اصلی تا مصرف کنندگان بصورت شعاعی بهره برداری می شود. اساساً بروز خاموشی در فیدرهای فشار متوسط مسئله ساز بوده و بروز خطا روی هر یک از قسمت های فیدر، منجر به قطع کلید قدرت ابتدای فیدر و خاموشی شمار زیادی از مشترکان میانجامد. آرایش شعاعی رایج، چنین وقفه هایی را اجتناب ناپذیر میسازد.
برای انتقال انرژی در شبکه های فشار متوسط از خطوط هوایی و یا زمینی استفاده می شود که استفاده از فیدرهای هوایی در خارج از شهرها بیشتر رایج میباشد. در این فیدرها از کلیدهایی بنام سکسیونر جهت تقسیم فیدر به چند بخش استفاده می شود که در حالت عادی بسته میباشند. علت اصلی استفاده از این کلیدها این است که در هنگام وقوع خطا روی قسمتی از فیدر بتوان بخش معیوب را از دیگر بخشها جدا نمود و سایر بخشهای فیدر را برقدار کرد. در صورتیکه شبکه مجهز به خطوط مانور در مواقع اضطراری باشد، کلیدهای دیگری نیز روی فیدر نصب و استفاده می شوند. این کلیدها که از آنها به کلیدهای مانور میتوان نام برد، توانایی وصل دو فیدر به هم را دارا هستند که در حالت کار عادی این کلیدها بصورت باز عمل می کنند. کاربرد این کلیدها در شبکه های حلقوی قابل توجه است. در هنگام بروز خطا در سیستم ابتدا بخش آسیب دیده توسط سکسیونرها از سیستم جدا شده و توسط خطوط و کلیدهای مانور تغذیه بارهای قطع شده را از طریق خطوط مانور امکان پذیر میگردانند. شکل زیر شمای سیستم فوق توزیع و توزیع را نشان میدهد.
در این مدل نقطه تزریق توان فقط از طریق سیستم انتقال یا ولتاژ بالا انجام میگردد. از طرفی در صورت امکان نصب منابع تولید پراکنده[1] (DG) در شینههای فوق توزیع و توزیع، نقاط مصرف و تولید به هم نزدیکتر شده و از دیگر سو امکان تأمین بار با قابلیت اطمینان بالاتر فراهم می شود. شکل زیر شمای سیستم را در این حالت نشان می دهد.
البته در حضور منابع DG، بهره برداری از این منابع می تواند بهصورت مجزا و ایزوله از شبکه صورت گیرد، که از این نحوه عملکرد، عملکرد جزیرهای نام برده می شود.
- Distributed Generation
فرم در حال بارگذاری ...