و هدف
اعضای جنس استافیلوكوكوس میكروارگانیسمهایی هستند كه گونه های مختلفی را شامل میشوند. هریک از این گونه ها میتوانند عامل ایجاد كننده بسیاری از عفونتهای شناخته شده باشند. استافیلوكوكوسها میتوانند از طریق محیط روی پوست، غشاهای مخاطی و دیگر اعضای بدن انسان و حیوان ساكن شوند (گان، 1989). این میكروارگانیسمها را میتوان به 2 دسته کواگولاز مثبت و کواگولاز منفی تقسیم كرد. کواگولاز منفیها میكروارگانیسمهای فرصت طلبی هستند كه در شرایط خاصی در بدن انسان و حیوان عفونتهای شدیدی را ایجاد می کنند و اغلب عامل اولیه بیماری در انسان و دامها محسوب میشوند و بیماریهایی از قبیل عفونتهای مجاری ادراری، رودهای، گوش، ورم pestan، استئومیلیت، اندوكاردیت، مننژیت، ذات الریه، ضایعات سطحی مانند فورونكولوز و بسیاری بیماریهای دیگر را ایجاد می کنند (گان، 1989 و ترکیالماز، 2005).
استافیلوکوکوس اورئوس[1]یكی از عوامل مهم عفونت pestan در گاو بوده و به عنوان پاتوژن مهم انسانی نیز شناخته می شود (ایسمون و ادلام، 1983 و آرستراپ، 1995). استافیلوکوکوس اورئوس تركیبات مختلفی را تولید میكند که با قدرت بیماریزایی آن در ارتباط هستند،
که یكی از مهمترین آنها همولیزین است. همولیزین استافیلوكوكوسها به عنوان یكی از مهمترین عوامل حدت باكتری شناخته شده است كه در تهاجم باكتری و فرار باكتری از دسترسی سیستم دفاعی بدن شركت میكند (اندرسون، 1976 و ایندولو، 1989).
استافیلوکوکوس اورئوس چهار نوع همولیزین آلفا (α)، بتا (β)، گاما (γ) و دلتا (δ) را تولید میكند كه بررسی نقش این همولیزینها به عنوان عوامل حدت در مطالعات مختلفی نشان داده شده است (ویسمان، 1975 و آربوثنوت، 1981).
توكسین آلفا به دلیل اثرات همولیتیك، درمونكروتیک و نوروتوكسیک به عنوان فاكتور اصلی بیماریزایی استافیلوكوكوس شناخته می شود. توكسین بتا (همولیزین بتا) حاوی اسفنگومیلیناز بوده كه علیه گلبولهای قرمز گوسفند و گاو فعال است، اما برخلاف توكسین آلفا نقش توكسین بتا در قدرت بیماریزایی این میكروارگانیسم كمتر به اثبات رسیده است (داسیلوا و همکاران، 2005).
با توجه به اینكه مطالعات مختلفی نشان داده است كه همولیزینهای استافیلوکوکوس اورئوس ارتباط خاصی با ایجاد تورم pestan دارند، اما در ارتباط با سایر جدایههای دامی و انسانی اطلاعات دقیقی در مورد نقش همولیزین دربیماریزایی در دست نیست، لذا هدف از این مطالعه بررسی انواع همولیزین درگونه های مختلف استافیلوكوكوس جدا شده از منابع انسانی وحیوانی بر اساس خصوصیات فنوتیپی و ژنوتیپی است.
کلیات
استافیلوکوکوس یک باکتری کروی شکل گرم مثبت است که در زیر میکروسکوپ بهصورت خوشه های نامنظم شکل میگیرد. این میکروارگانیسم در قسمت فوقانی دستگاه تنفس و سطوح پوششی بینی، نوک pestan، واژن حیوانات خونگرم وجود دارد. تاکنون 50 گونه و زیرگونه استافیلوکوکوس شناسایی شده است. استافیلوکوکوسها بر اساس تواناییشان در لخته کردن پلاسما به دو دسته کوآگولاز مثبت و کوآگولاز منفی تقسیم می شوند (پیورالا و تاپونن، 2009).
استافیلوکوکوس عامل ایجادکننده بسیاری از عفونتهای فرصت طلب در انسان و حیوان شناخته شده است و در آزمایشگاه میکروب شناسی بالینی مهم ترین پاتوژن جدا شده از عفونتها محسوب می شود (یوگروس و همکاران، 2000).
فرم در حال بارگذاری ...