امروزه به دلایل زیست محیطی و اقتصادی روند استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه توربینهای بادی به منظور تولید برق در کشورهای مختلف دنیا افزایش یافته است. از طرف دیگر توان تولیدی توربینهای بادی وابسته به سرعت باد بوده و با توجه به عدم قطعیت سرعت باد، توان خروجی این نیروگاهها متغیر میباشد. این امر بر مسائل مختلف سیستم قدرت از جمله قابلیت اطمینان تأثیر میگذارد. به منظور بررسی تأثیر مزارع بادی بر مطالعات قابلیت اطمینان سیستم قدرت نیاز به یک مدل تحلیلی قابلیت اطمینان میباشد که در این مدل هم خرابی اجزا و هم عدم قطعیت سرعت باد در نظر گرفته می شود. با توجه به اینکه تنوع توانهای خروجی مربوط به توربین بادی بسیار زیاد میباشد لازم است به کمک تکنیک خوشهبندی تعداد حالتهای مربوط به مدل قابلیت اطمینان این توربینها کاهش یابد. در این مقاله به منظور تعیین تعداد حالات مناسب برای مدل قابلیت اطمینان مزرعه بادی روشهای خوشهبندی مختلف مورد استفاده قرار گرفته و نتیجه می شود که بر اساس معیار متوسط انرژی تعیین نشده روش فازی میانگین مناسبترین روش میباشد.
پیشگفتار
در سالهای اخیر استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی باد به منظور تولید برق در سراسر جهان رشد زیادی داشته است. پاک بودن و نداشتن مشکلات زیست محیطی، ارزان بودن و نداشتن نگرانی از پایان یافتن منابع این انرژیها از دلایل این امر بوده است. از طرف دیگر توان تولیدی این نیروگاهها بدلیل وابستگی به منابع تجدیدپذیر در طول زمان متغیر بوده و نمیتوان توان ثابتی از این نیروگاهها انتظار داشت. به عنوان نمونه توان تولیدی نیروگاههای بادی به سرعت باد وابسته بوده و چون سرعت باد تغییر می کند توان تولیدی نیز متغیر خواهد بود. این امر بر مسائل مختلف سیستم قدرت شامل این نیروگاهها از جمله قابلیت اطمینان تأثیر میگذارد. بر همین اساس لازم است در سیستمهای قدرت امروزی که درصد قابل توجهی از توان را نیروگاههای بادی تولید می کنند مطالعه دقیقتری در زمینه قابلیت اطمینان صورت پذیرد. در این تحقیق با در دست داشتن داده های ساعت به ساعت سرعت باد و منحنی توان توربین نیروگاههای بادی توان خروجی واحدهای بادی بدست میآید. از آنجا که سرعت باد از تنوع بسیار زیادی برخوردار است مدل بدست آمده دارای تعداد زیادی حالت خواهد بود که برای انجام مطالعات قابلیت اطمینان به هیچ وجه مناسب نیست. بر همین اساس لازم است به کمک تکنیکی مناسب، تعداد حالتهای بهینه و همچنین توان این حالتها تعیین شود و یک مدل قابلیت اطمینان مناسب چند حالته برای نیروگاههای بادی تعیین شود.
مدل تحلیلی بدست آمده می تواند در مطالعات مختلف سیستم قدرت به مانند برنامه ریزی استفاده شود و همچنین تعداد و ظرفیت نیروگاههایی که لازم است در آینده به منظور تأمین بار پیش بینی شده نصب گردند، با این مدل بدست میآید. در تعیین مدل مناسب قابلیت اطمینان (تعداد حالتها و ظرفیت مربوط به هر حالت) از روشهای مختلف خوشهبندی استفاده شده و مناسبترین تکنیک که می تواند بهینهترین مدل را از نقطه نظر قابلیت اطمینان بدست دهد تعیین می شود. این تکنیک از مقایسه نتایج مربوط به روشهای مختلف خوشهبندی حاصل می شود.
در مطالعات قابلیت اطمینان روشهای تحلیلی (مدل چند حالته با احتمال رخداد مربوط حالتها) و غیر تحلیلی (مبتنی بر روش شبیه سازی مونت کارلو) وجود دارد. در این تحقیق از روش تحلیلی استفاده شده و یک مدل قابلیت اطمینان چند حالته برای نیروگاههای بادی بدست می آید و لذا مدل بدست آمده مشکلات ناشی از روش شبیه سازی به مانند نیاز به حجم حافظه بالا، صرف نمودن زمان طولانی در شبیه سازی و … را به همراه ندارد.
فرم در حال بارگذاری ...