1-1- اهمیت آب در عصر حاضر و در ایران
در طول تاریخ زندگی بشر آب همواره به عنوان یک عامل اساسی مورد توجه بوده و با افزایش جمعیت و پیشرفت در کشاورزی و صنایع، اهمیت آن افزایش یافته است [1]. انسانها از ابتدا در کنار منابع آب نظیر رودخانهها تجمع میکردند و به فعالیت میپرداختند. میتوان گفت آب از مهمترین عامل توسعه در جهان بوده است. بیش از 97 درصد منابع آبی کره زمین غیر قابل استفاده برای کشاورزی بوده (آب اقیانوسها و دریاها)، حدود 2 درصد آن به صورت یخ در قطبها بوده و تنها حدود یک درصد آن قابل دسترس میباشد.
اگر اهمیت آب در عصر کشاورزی تنها در زمینههای شرب و آبیاری خلاصه میشد، در عصر صنعتی و فراصنعتی، علاوه بر مصارف سنتی، این منبع به عنوان یک عامل زیربنایی در رشد دیگر صنایع نیز نقش روزافزون بازی میکند. امروزه پیشرفت ملتهای ساکن در مناطق با اقلیم خشک که در آن تولید غذا به شدت توسط مقدار و توزیع آبهای زیرزمینی و بارندگی کنترل میشود، به میزان تلاش این ملتها در زمینه مدیریت منابع محدود آب بستگی دارد. با این توضیح میتوان دریافت که در آینده نزدیک اندرکنش میان رشد شهرنشینی که پیشرفت تمدن بشری مدیون آن است و اعمال یک روش مدیریتی کارآمد برای حفظ منابع آب همچنان ادامه خواهد داشت [2].
ایران جزء کشورهای با اقلیم خشک تا نیمه خشک میباشد و این سبب شده است تا کشورمان تاریخ دیرینهای در مدیریت بهرهبرداری از منابع آبی داشته باشد.
اگر میانگین بارندگی سالانه در سطح زمین را که حدود 860 میلیمتر تخمین زده میشود با متوسط بارندگی سالانه ایران که تقریباً رقمی
معادل 240 میلیمتر است مقایسه کنیم، ملاحظه خواهد شد كه این مقدار حتی كمتر از یک سوم میانگین بارندگی در دنیا است [3]. علاوه بر این توزیع نامناسب زمانی و مکانی این میزان بارندگی در سطح با توجه به نیاز در مصرف کشاورزی که بیشترین مصرف آب، در حدود 94% کل مصارف آب در کشور را به خود اختصاص میدهد و عدم وجود رودخانههای دایمی در بیشتر مناطق، کشور را با کمبود منابع آب روبرو کرده است. از جهت دیگر با افزایش جمعیت، سرانه آب قابل تجدید، که معیاری برای پر آبی و کم آبی هر کشور محسوب میشود، به ازای هر نفر از 3263 مترمکعب در سال 1355 به 1779 مترمکعب در سال 1377 کاهش یافته است [4].
با گسترش سکونت در مناطقی كه آب سطحی وجود ندارد یا كم است، استفاده از منابع آب زیرزمینی به عنوان جایگزینی مطمئن، مورد توجه قرار گرفت. به طوریکه در برخی مناطق به عنوان تنها منبع تأمین آب به حساب میآید [4]. گسترش روز افزون استفاده از آبهای زیرزمینی به خصوص در مناطق خشك كه امكان استفاده تلفیقی از آبهای سطحی و زیرزمینی مقدور نمیباشد، باعث افت شدید سطح آب زیرزمینی شده است. استان فارس یکی از مهمترین استانهای کشور در تولید محصولات کشاورزی میباشد و با توسعه کشاورزی در این استان و با توجه به نیاز هرچه بیشتر به آب، توجهها به سمت منابع آب زیرزمینی جلب شده است. در سالهای اخیر، برداشت غیراستاندارد از منابع آب زیرزمینی سبب شده است که وضعیت بسیاری از دشتهای این استان بحرانی قلمداد شود. و بهرهبرداری مازاد سبب افت سطح آب زیرزمینی، نشست زمین و متراکم شدن و کاهش ظرفیت ذخیرهسازی خاک، افزایش هزینههای استحصال و کاهش دبی و خشک شدن قنوات و چشمهها شده است.
در این سایت متن کامل پایان نامه ها برای دانلود ارائه میشود ولی استثنائا این فایل فقط تا صفخه 28 موجود است
قیمت : 14700 تومان
متن کامل این پایان نامه هم موجود است:
پایان نامه ارشد رشته عمران-محیط زیست:شبیهسازی کمی و کیفی جریان آبهای زیرزمینی دشت ایج با بهره گرفتن از نرمافزار GMS
—-
پشتیبانی سایت :
* serderehi@gmail.com
—-
پشتیبانی سایت :
* parsavahedi.t@gmail.com
فرم در حال بارگذاری ...