هر روز اخبار جدیدی از رشد و پیشرفت شرکتها و بنگاه های تولیدی در سطح بین المللی شنیده میشود. شرکتها بر روی بازارهای بزرگ دست میگذارند و در نقاط مختلف دنیا به دنبال مشتری هستند و خوب میدانند که باید ارزشهای مورد نیاز مشتریانشان را تامین کنند و در راستای حفظ این ارزشها بکوشند. باید به نیازهای مشتریان، تامینکنندگان وکارکنان پاسخ مناسب بدهند و دغدغههای آنها را برطرف کنند. محصولات و خدمات را با کیفیت و تنوع بالاتر تولید کنند تا از گود رقابت موفق بیرون بیایند. بنابراین برای حفظ دوام و بقا در چنین بازار رقابتی، تنها مدیریت داخلی سازمان کافی نیست، بلکه مدیریت زنجیره تامین، این راهبرد عملیاتی جهانی میتواند به کسب مزیت رقابتی کمک کند. از طرفی با افزایش نگرانیها در مورد محیطزیست، علاوه بر توسعه صنایع، در فرایند عملیاتی زنجیره تامین این الزام ایجاد شده است که به آلودگیهای زیست محیطی نیز توجه شود، که همه را مجاب میکند تا از تامینکنندگان، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان نیازهایشان بخواهند که در امور خود، الزامات زیست محیطی را رعایت کنند و امورشان را در قالب مدیریت زنجیره تامین سبز دنبال کنند تا شاهد نشر کمتر آلودگیها باشیم.
1-2. بیان مسئله
رقابت جهانی در محیطی که مدام در حال تغییر میباشد باعث شده تا سازمانها اهمیت انعطاف پذیری را درک کنند و واکنشهای سنجیده و به موقعی از خود نشان دهند. امروزه سازمانها برای بقای خود نیاز به جهانیشدن و حضور در این عرصه بزرگ دارند، حتی اگر بخواهند در سطح ملی و یا منطقهای نیز حضور داشته باشند باید جهانی بیاندیشند. حال آنکه جهانیشدن و کسب جایگاه مناسب در دنیا و حفظ ارزشهای بدست آمده نیاز به بهره گیری از علم روز دنیا و الگوهای صحیح مدیریتی همچون زنجیره تامین دارد. در سالهای اخیر در دنیا توجه بسیار زیادی به مدیریت زنجیره تأمین شده است. اما باید توجه داشت که از طرفی دیگر، موفقیت و سلامت یک سازمان درگرو سلامت محیط سازمان و افراد در تعامل با سازمان میباشد و همچنین سلامت افراد و محیطزیست، منوط به این است که سازمانی سالم داشته باشیم اما متأسفانه امروزه با بیتوجهیهایی که به مسایل زیستمحیطی می شود، شاهد آلودگیهایی هستیم که منجر به آلودگی محیطزیست میشود، باعث بیماری و ضعف انسانها می شود و در نهایت منجر به یک دور باطل میشود که فقط انتقالدهنده آلودگی از محیط به سازمان، از سازمان به محیطزیست، از سازمان به فرد، از سازمان به سازمان دیگر و … می شود و مشخص نیست که چه تأثیراتی بر عملکرد خود سازمان و همچنین چه صدماتی برای آیندگان داشته باشد. طی پژوهشهایی که صورت گرفته است با افزودن یک کلمه سه حرفی به مدیریت زنجیره تأمین، بار دیگر بر قابلیتهای این الگوی صحیح تأکید شده است. ” سبز ” پسوندی ست که این مفهوم را به مدیریت زنجیره تأمین سبز تبدیل کرده است به این معنا که با اجرای سیاستهای سبز در طول زنجیره تأمین شاهد انتقال پاکیزگی و سلامت از سازمان به محیط و فرد و سازمان دیگر باشیم و نگاهی زیستمحیطی به زنجیره تأمین داشته باشیم. برای تبیین این مفهوم به تعریف (زو و همکاران ، 2008)[3] از مدیریت زنجیره تأمین سبز پرداخته میشود که عبارت است از: “اتخاذ شیوههای مدیریت زنجیره تأمین سازگار با محیطزیست از جمله: مدیریت زیست محیطی داخلی، خرید سبز، همکاری با مشتریان و طراحی محصولات سازگار با محیطزیست در راستای توسعه و استراتژیهای عملیاتی شرکت برای پایداری محیط پیرامون شرکت”. البته شواهد حکایت از آن دارد که سازمانها برای پاسخگویی به نیاز مشتریان و همچنین فشارهای سازمانهای بینالمللی و دولتی حامی مسایل زیستمحیطی، چند سالی است که واکنش نشان دادهاند و ضرورت مدیریت زیستمحیطی راپذیرفتهاند و جهت رقابت با بازارهای جهانی به اجرای مدیریت زنجیره تأمین سبز پرداخته اند (لی و همکاران ، 2012)[4]. بسیاری از شرکتهای خریدار تقاضا دارند که تأمینکنندگانشان، شیوههای مدیریت زنجیره تأمین سبز را اجرا کنند و حتی الزامات زیستمحیطی اضافی را نیز انجام دهند (جبور و جبور ،2009[5]و لی، 2009[6]) و اهمیت این موضوع در سطح جهانی به اندازهای است که تأمینکنندگان برای پیداکردن هر فرصت کسب و کار در فضایی جدید ، بدون تمرینها و شیوههای مدیریت زنجیره تأمین سبز، سخت تحت فشار هستند.(نیشیتانی ، 2010)[7]. نگاه زیست محیطی به زنجیره تأمین در هر کشوری، در هر صنعتی و در هر سطحی، موضوعیت پیدا میکند.
یکی از صنایعی که سبز بودن زنجیره تأمین آن از ملزومات داشتن محیط زیستی پاک و سبز است، صنعت پتروشیمی و صنایع تکمیلی و پایین دستی آن می باشد. صنعت پتروشیمی از صنایع مادر و اشتغالزا است كه به عنوان تغذیهكننده سایر بخشهای صنعت می تواند به عنوان موتور حركت اقتصاد كشورهای در حال توسعه نقش اساسی را ایفا نماید.[8] و بخشی از تولیدات پتروشیمی مربوط به صنایع پاییندستی و تکمیلی پتروشیمی است که از محصولات پتروشیمی و یا تولیدات پالایشگاههای نفت به عنوان مواد اولیه استفاده میکنند که باید بر هرچه سبزتر شدن زنجیره تامین آنها تاکید شود. در این مطالعه از یک مدل مفهومی در ارتباط با شیوههای مدیریت زنجیره تامین سبز و عملکرد کسب و کار ازطریق سه متغیر رضایت شغلی کارکنان، بهرهوری عملیاتی و بهرهوری رابطهای به عنوان تعدیلکننده استفاده شده است. بنابراین در این پژوهش نیز سعی بر این بوده است که از طریق این سه متغیر به این سوال پاسخ دهیم که آیا اجرای مدیریت زنجیره تأمین سبز در صنعت گرانول پی وی سی بر عملکرد کسبوکار تاثیر دارد؟
1-3. ضرورت و اهمیت انجام پژوهش
فعالیتهای اقتصادی اعم از فعالیتهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی از یک سو از منابع طبیعی استفاده میکنند و به آن ها وابستگی دارند و از سوی دیگر، ماهیت فرایند آن ها به گونهای است که به طور بالقوه محیط زیست را آلوده میکنند. بنابراین چنانچه به پیامدها و مسائل زیستمحیطی انجام این گونه فعالیتها توجه نشود، باید هزینههای کلانی برای رفع خسارت و ضایعات ناشی از عدم توجه به این موضوع صرف شود. (هوانگ، 2001)[9]. از آنجا که اثرات نامطلوب محیطی در همه مراحل چرخه عمر محصول اتفاق میافتد و مدیریت برنامهها و عملیات محیطی به داخل مرزهای سازمان محدود نمیشود، دیدگاه مدیریت زنجیره تامین سبز به عنوان دیدگاهی جامع که همه جریانات از تامینکنندگان به تولیدکنندگان و در نهایت به مصرفکنندگان را در بر میگیرد، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است (زو و همکاران، 2008)[10].
رعایت ملاحظات زیستمحیطی در ترکیب با مدیریت زنجیره تامین یک موقعیت برنده- برنده برای سازمانها ایجاد میکند و به آن ها در به وجود آمدن یک مزیت قوی در بازار جهانی (از طریق کاهش هزینه و بهبود در رقابت) کمک میکند (هوآ، 2001)[11] سبز کردن زنجیره تامین هم در سطح فردی و هم ملی برای شرکتها مزایایی دارد. در سطح فردی، برنامههای زنجیره تامین سبز باعث مزایای رقابتی معینی میشود؛ نظیر هزینههای کمتر، محصولات سبزتر و ادغام بهتر با تامین کنندگان. در سطح ملی، زنجیره تامین سبز میتواند بازارهایی را برای محصولات سبز ایجاد کند، همچنین باعث تطبیق بهتر تامینکنندگان با مسائل محیطی گردد. سبز کردن زنجیره تامین میتواند باعث بهبود موقعیت رقابتی شرکت از طریق کاهش هزینهها گردد. علاوه بر کاهش هزینهها، همکاری نزدیک با تامینکنندگان میتواند به محصولات سبز منجر گردد. شرکتها در مورد محصولاتشان باید تجدید نظر کرده و آن ها را با محیط سازگارتر کنند. در این راستا برای موفقیت باید همکاری بیشتر و نزدیکتری با تامینکنندگان خود داشته باشند (تراوبریج، 2003).[12] طبق گزارش شرکت سرمایهگذاری بوعلی از صنعت پتروشیمی(1389) ، علاوه بر این که توسعه طرحهای پتروشیمی ایران حامل مزایای داخلی و بینالمللی زیادی برای کشور بوده است، ولی این صنایع نگرانیهای زیادی را در رابطه با آلودگیهای خود آفریدهاند. آلودگیهای زیستمحیطی تا حدی است که كشورهای اروپایی بسیاری از كارخانجات تولید محصولات پتروشیمی خود را به كشورهای جهان سوم منتقل نموده و یا دیگر برنامهای برای افزایش ظرفیت ندارند. یکی از محصولاتی که سهم بسیار بزرگی در بازار محصولات پتروشیمی دارد، پلی وینیل کلراید (PVC) است. این ماده، پلاستیکی با موارد استفاده نامحدود است به نحوی که در لحظه، هر شخصی می تواند تعداد بسیار زیادی از مصنوعات ساختهشده از این محصول را در اطراف خود ببیند. عطارچی و همکاران (1385) آوردهاند که کاربرد بسیار زیاد این محصول روز به روز در حال افزایش است و هر روز افراد بیشتری (اعم از کارگر و مصرف کننده) در مواجهه با آن قرار می گیرند و به سلامتی آنها آسیب جدی وارد می شود. علاوه بر مطالب ذکر
شده، طی بازدیدهایی که از کارخانجات تولید گرانول PVC [13] به عمل آمده است، برخی از پرسنل خطوط تولید از مجاورت با این مواد، ابراز نگرانی میکنند و احساس میکنند، سلامتی آنها در خطر است. بنابراین در این پژوهش تاثیرات مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد سازمانی در صنعت گرانول PVC بررسی خواهد شد تا گامی جهت سبزتر شدن زنجیره تامین برداشته شود و همچنین به دغدغههای افرادی که نگران محیط زیست خود هستند، پاسخی کوچک داده شود.
1-4. جنبه جدید و نوآوری
مدیریت زنجیره تامین سبز از مباحث جدید در حوزه زنجیره تامین است که به اهمیت مسائل زیستمحیطی در مدیریت زنجیره تامین صنایع می پردازد. با توجه به ضرورت و اهمیت توسعه پایدار و وابستگی شدید صنایع به محیط اطراف خود، اهمیت رعایت مسائل زیست محیطی در برنامهریزی زنجیرههای تامین اهمیت روزافزونی می یابد. در این تحقیق به بررسی تاثیر رعایت مسائل زیست محیطی بر عملکرد کسبوکار در زنجیره تامین پرداخته می شود. پرداختن به تاثیر زنجیره تامین سبز بر عملکرد سازمانها، منجر به ترغیب سازمانها در رعایت مسائل زیست محیطی و حفظ محیط زیست خواهد بود. لازم به ذکر است، تا به حال در صنایع تکمیلی و پاییندستی پتروشیمی ایران، پژوهشی با این موضوع انجام نشده بود و در پژوهشهایی که در حوزه مدیریت زنجیره تامین سبز در صنایع دیگر انجام شده بود، کمتر به تاثیرگذاری آن بر عملکرد کسبوکار پرداخته بودند. از طرفی مدلی که در این پژوهش به کار گرفته شده است، تا به حال در هیچ کدام از پژوهشهای داخل کشور مورد استفاده قرار نگرفته است. بنابراین پژوهش انجام شده، هم از حیث موضوع و هم از لحاظ مدل مفهومی صاحب نوآوری به شمار می رود.
1-5. اهداف پژوهش
هدف کلی: بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد کسبوکار در صنعت گرانول پیویسی ایران
اهداف جزئی:
- بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز از طریق رضایت شغلی کارکنان بر عملکرد کسبوکار صنعت
گرانول پیویسی ایران
- بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز از طریق بهرهوری عملیاتی بر عملکرد کسبوکار صنعت گرانول پیوی سی ایران
- بررسی تاثیر مدیریت زنجیره تامین سبز از طریق بهرهوری رابطهای بر عملکرد کسبوکار صنعت گرانول پیویسی ایران
هدف کاربردی : تعیین این که مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت گرانول پیویسی در ایران چه جایگاهی دارد و تاثیر آن بر عملکرد کسبوکار به چه میزان بوده است.
1-6. قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی این پژوهش حوزهی مدیریت زنجیره تامین سبز و تحلیل عملکرد و بهرهوری سازمانی است.
قلمرو زمانی این پژوهش از ابتدای سال 1393 تا آذر ماه 1393 میباشد.
قلمرو مکانی این پژوهش صنعت گرانول پیویسی ایران میباشد. شامل تولیدکنندگان استان قم که نیمی از تولید کشور را بر عهده دارند و همچنین آن دسته از تولیدکنندگان کشور که در بزرگترین رویداد نمایشگاهی صنعت پتروشیمی ایران (نمایشگاه ایران پلاست 2014)[14]، حضور داشتند.
1-7. فرضیههای پژوهش
فرضیه1: مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد کسبوکار تاثیرگذار است.
فرضیه2 : مدیریت زنجیره تامین سبز بر رضایت کارکنان تاثیرگذار است.
فرضیه3 : مدیریت زنجیره تامین سبز بر بهرهوری عملیاتی تاثیرگذار است.
فرضیه4 : مدیریت زنجیره تامین سبز بر بهرهوری رابطهای تاثیرگذار است.
فرضیه5 : رضایت کارکنان بر عملکرد کسبوکار تاثیرگذار است.
فرضیه6 : رضایت کارکنان بر بهرهوری عملیاتی تاثیرگذار است.
فرضیه7 : بهرهوری عملیاتی بر عملکرد کسبوکار تاثیرگذار است.
فرضیه8 : بهرهوری عملیاتی بر بهرهوری رابطهای تاثیرگذار است.
فرضیه9 : بهرهوری رابطهای بر عملکرد کسبوکار تاثیرگذار است.
1-8. ملاحظات اخلاقی
از ملاحظات اخلاقی رعایت شده میتوان به تدوین پرسشنامه اشاره کرد. با توجه به این که مدیران صنعت مایل به ارائه آمار محرمانه واحدهای خود از قبیل تعداد کارکنان و میزان تولید نبودند، در پرسشنامه از مطرح این سوالات خودداری شد.
1-9. تعاریف نظری
مدیریت زنجیره تامین سبز
اتخاذ شیوههای مدیریت زنجیره تامین سازگار با محیط زیست از جمله: مدیریت زیست محیط داخلی، خرید سبز، همکاری با مشتریان و طراحی سازگار با محیط زیست برای توسعه شرکت و استراتژیهای عملیاتی برای پایداری محیط زیست شرکت. (زو و همکاران، 2008)[15]
رضایت کارکنان
احساسی که کارکنان در شغل خود دارند مربوط به ارتباط با سرپرستان و محیط کار که میتواند به خروجی بهتر عملکرد منجر شود. (هومبرگ و استاک،2004[16]و زو و همکاران، 2008[17])
بهرهوری عملیاتی
توانایی شرکتهای تامین به منظور کاهش هزینه و چرخه زمان فعالیت، افزایش کیفیت محصول و ایجاد ارزش بیشتر برای مشتریان. (روسینکو 2007[18]، زو و همکاران ،2008[19] و زکریا و همکاران 2009[20] )
بهرهوری رابطهای
توانایی شرکتهای تامین به منظور افزایش شفافیت و بازبودن فرایندهای کسب وکار برای کار مشترک با خریداران به طوری که تامینکنندگان میتوانند در ارتباط با خریداران اعتماد سازی و اعتبار سازی کنند. (ففر و سالان سیک ، 1978و زکریا و همکاران 2009[21])
عملکرد کسب و کار
عملکرد را مقبولیت نتایج برای مشتریان داخلی و خارجی سازمان میدانند که محصولات، خدمات، اطلاعات و تصمیمات یا رخدادهای کارکردی مانند ارائهها و رقابتها را دریافت میکنند. (رضائیان، 1390) تعریف عملیاتی مدنظر از عملکرد کسب وکار نیز عبارت است از عملکرد مالی و غیرمالی سازمان به عنوان یک نتیجه از اجرای شیوههای مدیریت زنجیره تامین سبز و هم چنین بهبود در بهرهوری عملیاتی ورابطهای و رضایت شغلی کارکنان (زو و همکاران 2008 [22]و زکریا و همکاران ، 2009)[23]
صنعت گرانول پیویسی
طبق لیست محصولات صنایع در سایت اینترنتی وزارت صنعت، معدن و تجارت[24]، یکی از گروههای اصلی، ساخت محصولات و مواد شیمیایی میباشد که در این گروه، زیرگروهی با نام مواد پلاستیک به شکل اولیه و ساخت لاستیک مصنوعی وجود دارد. جزئی از این زیرگروه، گرانول و کامپاوند پلیمری میباشد و گرانول پلیمری بر پایهی پیویسی در این دسته وجود دارد که من بعد از آن تحت عنوان صنعت گرانول پیویسی یاد میشود که از صنایع واسطهای پتروشیمی به شمار میرود. برای تولید این محصول از محصولات پتروشیمی و یا تولیدات پالایشگاهی مانند پودر پلیوینیلکلراید و روغن دیاکتیلفتالات به عنوان مواد اولیه استفاده میشود. در لیست یاد شده، محصول گرانول پیویسی در چهار دسته تقسیم شده است شامل: گرانول کابلی، گرانول کفشی، گرانول شلنگی و گرانول گرید پزشکی. البته لازم به ذکر است که علاوه بر چهار دسته فوق گریدهای دیگری نیز تولید میشود که در قالب این دستهبندی نمیگنجد. خوشبختانه این پژوهش با همکاری تولیدکنندگان تمام گریدهای ذکر شده گرانول پیویسی انجام شده است.
فرم در حال بارگذاری ...