:
به نام خداوندی که برای تکامل و سعادت انسان، آسمانها و زمین را آفرید و سعادت را سرمشق انسانهایی قرار داد که به انسانیت خویش واقفند.
خدا، انسان و جهان، سه محور اساسی اندیشه بشری است که در طول تاریخ و در همه جوامع، پرسشهای مهم، اساسی و اندیشهساز، همواره درباره آن ها مطرح میشود و تمام تلاش فکری بشر، متوجه این سه کانون و یافتن پاسخهای درست و مناسب برای پرسشهای مربوط به آن ها است. در این میان شناخت انسان و حل معماها و رازهای نهفتهی آن از اهمیت ویژهای برخوردار و دانشمندان فراوانی را در رشتههای علمی مختلف به خود مشغول ساخته است. در تعالیم ادیان آسمانی-به ویژه اسلام- پس از مسأله خدا، «انسان» محوریترین مسأله به شمار آمده و آفرینش جهان، فرستادن پیامبران و نزول کتابهای آسمانی، برای رسیدن او به سعادت و کمال نهاییاش صورت گرفته است. انسانشناسان بزرگ بر این نکته تأکید دارند که ابزارهای شناخت بشر، از پاسخگویی صحیح و کامل به بسیاری از پرسشهای مهم ناظر بر انسان و زوایای وجود وی ناتوانند و امروزه از «انسان موجودی ناشناخته» و «بحران انسانشناسی» سخن به میان میآورند. با این وجود انسانشناسی، انواع مختلف و متنوعی دارد که به لحاظ روش یا نوع نگرش از یکدیگر متمایز میشوند. تحقیق حاضر بر آن است که آراء و افکار فیلسوف و عارف بزرگ معاصر یعنی امام خمینی(ره) را در حوزه انسانشناسی فلسفی و عرفانی و همچنین تأثیر آن بر اخلاق و رویکرد اخلاقی ایشان را بیان کند.
فصل اول: کلیات و مفاهیم
1- کلیات
1-1-1- بیان مسئله
مسئلهی مورد تحقیق، تأثیر انسانشناسی از منظر امام خمینی بر رویکرد اخلاقی ایشان است. امام خمینی(ره) در انسانشناسی فلسفی خویش قائل به مرتبهگرایی هستند، به این معنا که انسان ساحتهای متفاوتی دارد و این مراتب و ساحتهای مختلف برای انسان مراتب اخلاقی میسازد، علاوه براین، در دیدگاه امام مراتب انسان در هم تأثیر دارند، نمیتوان برای تربیت اخلاقی انسان میزانی تعیین کرد مگر اینکه تمام مراتب را به طور هماهنگ ارتقا دهیم. امام در این رویکرد، سعی میکنند ربط بین مرتبهگرایی انسان و اخلاق را با دین و نقل تبیین کنند. از این رو در نظر امام ذکر که فضیلتی اخلاقی است باید با زبان گفته شود؛چرا که گفتار زبانی باعث میشود که بدن مطیع روح انسان شود. به همین شکل امام تلاش میکنند فضایل اخلاقی را با اعمال عبادی برای انسان به صفت باطنی پایدار تبدیل کنند.
2-1-1- پرسش های اصلی پژوهش
با توجه به مطالب یاد شده در بیان مسئله، در این پژوهش سؤالاتی مطرح میشود که پاسخ به آن ها زیر بنای اصلی این پژوهش را تشکیل
میدهد. این سؤالات عبارتند از:
1- رابطهی انسانشناسی با اخلاق در چهل حدیث چیست؟(پرسش اصلی)
2- حقیقت انسان از نظر امام چیست؟
3- اخلاق مورد نظر امام چگونه اخلاقی است؟
3-1-1- فرضیه ها
در مقام پاسخگویی به پرسشهای فوق، میتوان پاسخهای زیر را مطرح کرد:
1- از نظر امام انسان دارای حقیقت واحدی است که ساحات مختلف دارد و انسان در نظر امام تصویر تجلی خدا و بالاترین مرتبه هستی در نگاه فلسفی است.
2- اخلاق مورد نظر امام، اخلاقی دینی، عرفانی است.
3- انسان موجودی دارای مراتب است و مراتب بر هم تاثیر میگذارد و شناخت این خصوصیات بر اخلاق مؤثر است.
4-1-1- روش انجام کار و منابع پژوهش
شیوهی کار در این تحقیق تحلیلی[1]- توصیفی است و در این راستا به صورت زیر انجام گرفته است.
نگارنده پس از مطالعهی کتب فلسفی در حوزه شناخت انسان و حقیقت و معرفت به نفس و احوالات آن از نظر دیگر فلاسفه به بررسی نفس که حقیقت انسان است از منظر امام خمینی(ره) پرداخته و ضمن استخراج اصول انسانشناسی امام در آثار فلسفی و عرفانی ایشان از جمله تقریرات اسفار و شرح حدیث جنود عقل و جهل ، مصباح الهدایه به بررسی نوع رویکرد امام به انسان و تأثیر آن در مکتب اخلاقی ایشان در کتاب شرح چهل حدیث و دیگر آثار اخلاقی وی پرداخته است.
5-1- ضرورت و هدف پژوهش
امام(ره) متفکری هستند که مراتب درونی انسان را طی کردهاند و این مراتب در آثار ایشان ظهور پیدا کرده است. هدف اصلی این پژوهش استخراج، تنسق و ارائه انسانشناسی فلسفی امام(ره)با بهره گرفتن از آثار ایشان است و همچنین بررسی نوع نگرش ایشان به انسان و تأثیر آن بر نظام اخلاقی وی است. انسان برای رسیدن به سعادت و کمال نهایی نیازمند اصول کلی و قطعی است که در انسانشناسی محقق میشود. از طرف دیگر استنتاج دیدگاههای یک متفکر میتواند راهکاری برای ساماندهی تصمیمات مربوط به انسان در حوزهی فرد و اجتماع شود مثلاً از تأثیر ظاهر بر باطن میتوان استنتاج کرد که محیط پیرامون در اعتقادات و باورها تأثیر دارد. رویکرد اخلاقی امام مبتنی بر شرع و عقل است. ایشان معتقدند کسب فضایل همراه با اعمال عبادی و ظاهری و تکرار آن ها، ما را سریعتر به مقصد نهایی میرساند.
6-1- سابقه و پیشینه پژوهش
در مورد انسانشناسی و اخلاق سخنها گفته شده و تحقیقات بسیاری به عمل آمده است ولی از آنجا که انسان موجودی بسیار پیچیده میباشد لذا هر قدر در این زمینه تحقیق شود، باز هم جای پژوهش و سخنان نگفته همچنان باقی است. محققان بسیاری به بحث و بررسی آراء و آثار امام خمینی(ره) پرداختهاند ولی در زمینه انسانشناسی و تأثیر آن براخلاق از دیدگاه ایشان تحقیقی صورت نگرفته است. اما از جمله پژوهشهایی که به وجهی نزدیک به موضوع مورد نظر پرداختهاند میتوان به رساله انسانشناسی عرفانی از دیدگاه ابنعربی و امام خمینی(ره) و همچنین مقالاتی با عنوان، انسان مطلوب از نگاه امام خمینی، انسان کامل از نگاه امام خمینی و فطرت و اخلاق از منظر امام خمینی اشاره کرد.
[1]. لوازم منطقی یک مطلب را بررسی کردن و ان را به شیوه عقلی تبیین کردن و در نهایت توصیف ان تحلیل
فرم در حال بارگذاری ...